top of page

TableOnline BLOG: Lihuniku Äri & Restoran

  • Writer: TableOnline
    TableOnline
  • Apr 25
  • 2 min read

Updated: 5 days ago

Tartu südalinnas, aadressil Ülikooli 2a, asub Lihuniku Äri & Restoran - Tartu lihakultuuri lipulaev, mis ühendab endas lihuniku poe ja restorani kontseptsiooni. See on ainulaadne paik, kus kvaliteetne liha liigub otse talust taldrikule. Kõik lihalõiked valmistatakse kohapeal kogenud lihuniku poolt, tagades värskuse ja kõrgeima võimaliku kvaliteedi. Lihuniku ja peakoka koostöös sünnib alati midagi erilist - menüü, mis austab toorainet ning üllatab maitsetega. Lihuniku Äri kodutalu on olnud edukas loomakasvatustalu juba 100 aastat. Talu rajas Villem Noorkõiv aastal 1921. Talus peetud lüpsilehmade piim tehti kohalikus meiereis võiks ning eksporditi koos sealiha ja munadega Inglismaale. Keerulistel aegadel hoidis kodutalu tootvana Villemi tütar Senta Noorkõiv. Senta poeg ja pojatütar Enn ja Katrin Noorkõiv alustasid 2004. aastal talumaadel lihaveisekasvatusega ning ettevõtte nimeks sai Sentafarm. Kui 100 aastat tagasi eksporditi talu toodang Inglismaale, siis nüüd jõuab vaid rohumaal kasvanud lihaveiste liha Tartusse, Lihuniku Ärisse.



Restorani interjöör on hubane ja modernne, pakkudes võimalust nautida einet nii siseruumides kui ka õues. 40-kohalises restoranis on avatud ka väliterass, mis on oma kõrge aatriumiga ning kinnise katusega ainulaadne söögikoht Tartus. Eriti soovitatav on broneerida laud otse köögi kõrval, kus saab näha toiduvalmistamise protsessi lähedalt. Kõik Lihuniku Äri & Restorani toidud valmistatakse 80 - 100% ulatuses mahetoorainest, rõhutades jätkusuutlikkust ja puhtaid maitseid. Sentafarmi loomad teevad loodusele pai ning hoiavad Vaidva luhad liigirikkana. Just liigirikkus annab lihale eripärase magusa maitse. Lihuniku Äris pakutav liha on kohapeal kuivlaagerdunud minimaalselt 21 päeva. Liha, mis on õigesti laagerdatud, on väga pehme ja maitsekas.



Meie maitsesime Lihuniku Äri & Restorani parimaid roogasid. Esmalt veisehaket, mis on valmistatud kvaliteetsest mahedast rohumaaveise lihast. Õrnalt hakitud kvaliteetne toores veise sisefilee on täiuslikult maitsestatud ning serveeritud koos trühvlimajoneesi ja rukkileiva tšipsidega. Kreemjas, rikkaliku maitsega majoneesis on tunda luksuslikku trühvliaroomi, mis täiendab liha mahedust ja toob roale juurde umami sügavust. Õhukeseks lõigatud ja krõbedaks röstitud rukkileib lisab roale mõnusat krõmpsuvat tekstuuri ning kergelt pähklist, röstitud maitset. Mahe rohumaaveise steik chimichurri, kreemise spinati ja konjaki-pipra kastmega toob esile Eesti rohumaadel kasvanud veise puhta maitse ja kvaliteedi. Täiuslikult küpsetatud steik sulab suus, olles naturaalselt mahlane ja maitseküllane. Rikkalik chimichurri kaste - ürdine, kergelt vürtsikas ja tsitruseline - annab lihale värske ja särtsaka nüansi. Kõrvale pakutakse kreemjat spinatit, mis pehmendab ja tasakaalustab maitsete intensiivsust. Kõike seob omavahel sügav, aromaatne konjaki-pipra kaste. Tõeline nauding neile, kes hindavad põhjamaist toorainet ja rahvusvahelisi maitsenüansse.



Veiseliha burger veiserasvas küpsetatud kartuli, käsitöömajoneesi ja brioche kukliga on austusavaldus ehedatele maitsetele ja kvaliteetsele toorainele. Mahlane, käsitsi vormitud veisepihv, valmistatud 100% rohumaaveise hakklihast, on grillitud täiuslikult – pealt karamelliseeritud, seest õrn ja maitseküllane. Pihvi kroonib marineeritud punane kapsas, mille krõmpsuv tekstuur ja hapukas maitse tõstavad iga suutäie esile. Burger on serveeritud rikkalikus brioche kuklis, mis on õrnalt röstitud, kergelt magus ja imeliselt kohev. Kõrvale kuuluvad kuldpruuni ja krõbeda koorikuga veiserasvas küpsetatud kartulid - ideaalne kaaslane sellele tõelisele burgerinaudingule. Lihuniku Äri & Restoran on ideaalne sihtkoht lihaarmastajatele, kes hindavad kvaliteetset toorainet ja autentseid maitseelamusi. Olgu tegemist lõuna- või õhtusöögiga, see paik pakub meeldejäävat kogemust igale külastajale.​





Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page