TableOnline BLOG: Endla kohvik
- TableOnline

- May 22
- 2 min read
Updated: May 23
Pärnu südalinnas - Endla teatri väärikas majas - asub üks eriliselt soe ja hubane paik - Endla kohvik. See ei ole lihtsalt koht, kus keha kinnitada, vaid ruum, kus toit, kultuur ja hooliv teenindus kohtuvad. 2023. aasta augustis sai see kohvik uue hingamise tänu kahe kogenud toitlustaja, Evari Tšetsini ja Marek Silla visioonile ja tööle. Tulemuseks on menüü ning atmosfäär, mis sobivad nii argipäeva kui pidulikuma hetke saatjaks. Endla kohviku menüü ei allu jäigale kontseptsioonile - selle asemel juhindutakse tunnetusest ja heast maitsest. “Soovisime luua paiga, kus tunnevad end hästi kõik: hommikused kohvisõbrad, lõunatajad, teatri külastajad ning need, kes otsivad midagi erilist õhtusöögiks,” selgitavad omanikud. Kohvik pakub nii hommikusööki, päevapakkumisi kui ka à la carte menüüd, mis kõik on läbipõimitud armastusest lihtsate, ausate, kuid hästi tehtud roogade vastu.
Tooraine valikul eelistatakse kohalikku ja hooajalist - just seepärast, et parim toit sünnib vahetust kontaktist tooraine ja tegijaga. Erilise tähelepanu on pälvinud nende pagar-kondiitrite igahommikused küpsetised: pirukad, koogid ja saiakesed, mis on saanud paljudele külastajatele lausa traditsiooniks. Kohviku ainulaadne asukoht Endla teatrihoones lisab sellele omamoodi kultuurilise sügavuse. Seal ei sööda mitte ainult kõhtu täis - siin valmistutakse etendusteks või jagatakse muljeid pärast lummavat lavakogemust. Kohvikul on mõeldud ka teatri külastajate mugavusele: vaheajaks saab ette tellida snäkke ja jooke, mis ootavad sind juba lauas.
Evari ja Marek ei ole toitlustuses uustulnukad. Nad juhivad ka Kosmonautika puhkekeskuse kohvikut Häädemeestel. Nende kahe paiga kaudu on nad õppinud tundma nii linna- kui ka suvekohviku rütmi, inimeste ootusi ja seda, kui oluline on tähelepanelikkus detailides. See mitmekesine taust peegeldub ka Endla kohviku igapäevatöös - iga detail on läbi mõeldud ja igal külalisel on tunne, et teda oodatakse. Kokkuvõttes on Endla kohvik rohkem kui lihtsalt koht einestamiseks - see on kohtumispaik ja inspiratsiooniallikas - kooslus heast toidust, siirast teenindusest ning kultuurist.
Endla kohvikus maitsesime fantastilist ramenit! Tonkotsu ramen on Jaapani nuudlisupp, mille puljong valmistatakse seakontide väga pika keetmise teel - tavaliselt vähemalt 12 tundi - et saavutada umami - rikas tulemus. Puljongi maitse on intensiivne ja sügav, hästi tasakaalustatud. Pealispinnal on õhukesed viilud chashu sealiha - pehmed ja mahlased, kergelt karamelliseeritud servadega. Lisanditeks poolpehmeks keedetud marineeritud muna ja pak-choi. Tegu on roaga, mis näeb hea välja, lõhnab rikkalikult, ning täidab kõhtu!
Tõeliseks maitse-elamuseks oli veisepõse-confit ürdikartuli, punase veini kastme ja peediga. See roog ühendab klassikalise prantsuse köögi võtted Pärnumaale omaste maitsetega. Veisepõsk on lihalõik, mis nõuab kannatlikkust ja hoolt, kuid tasub end kuhjaga ära. Endla kohvikus on see valmistatud confit-meetodil, kus liha küpsetatakse madalal temperatuuril pikalt omas mahlas, kuni see muutub uskumatult pehmeks ja suussulavaks. Tulemuseks on rikkalikult maitsekas ja tekstuurilt siidine liha, mille seob ühtseks maitse-elamuseks punase veini kaste.
Endla kohviku menüüs pakutavad tortellinid seente ja krevettidega on roog, mis ühendab maa ja mere parimad maitsed elegantsel ja harmoonilisel viisil. Klassikalised tortellinid kohtuvad taldrikul täiesti ootamatute, kuid uskumatult hästi sobivate lisanditega: värsked maasikad, päikesekuivatatud tomatid ja basiilik.
Aadress: Keskväljak 1, Pärnu
































Comments