TableOnline BLOG: Ame
- TableOnline

- Jul 18
- 2 min read
Updated: Jul 20
Tallinna vanalinnas asuv restoran Ame pakub tõelistele toidunautlejatele midagi erilist - hooajalistest toorainetest koostatud peakoka 5-käigulist degustatsioonimenüüd (€59), mille autoriks on hinnatud peakokk Jürgen Põldoja. Tema käekirja iseloomustavad lihtsad ja puhtad maitsed, mis lasevad põhikomponentidel esile tõusta. Iga roog on minimalistlik, kuid täiuslikult läbimõeldud - pole midagi üleliigset, iga detail on paigas.
Degustatsioonimenüü annab suurepärase ülevaate Ame köögi mõttelaadist ning selle nautimine on tõeline elamus. Menüüsse valitakse parimad palad à la carte valikust ning neid täiendavad hoolikalt sobitatud veinid Prantsusmaalt, Itaaliast ja Põhja-Makedooniast. Veinivalik on sama läbimõeldud kui road ise - koos loovad need täiusliku maitseelamuse.
Menüü muutub regulaarselt, peegeldades hooaja parimaid maitseid ja pakkudes külalistele alati midagi uut ja inspireerivat. See on kutse avastada ja nautida - tasakaalus, maitsekas ja meeldejääv.
Alustuseks toodi lauale imeliselt õhuline ja kuldpruuniks küpsetatud kohapeal valmistatud sourdough focaccia. Serveerituna sametise miso-karamelli võiga, mis toob esile magusa ja soolase täiusliku tasakaalu, ning kõrvale pakutava oliiviõli-balsamiäädika seguga.
Esmalt maitsesime rooga, kus peategelaseks on marineeritud ja kuivatatud baklažaan, mis on saanud krõbeda ümbrise maja sourdough focaccia purust. Baklažaanipallid on serveeritud porrulaugukreemiga ning täiendatud värske daikoni ja hapuka balsamiäädika-kaaviari nüanssidega. Taimne nauding, mis üllatab nii tekstuuri kui sügavuse poolest.
Järgnevalt proovisime väga erilist ja maitsetest pakatavat veisetartari, mille sügav ja pehme maitse saab särtsaka kaaslase magusvürtsikast tomati-chilli moosist. Kreemjas pecorino-anšoovise aioli lisab rikkalikkust ja soolakat umami-nüanssi, samal ajal kui krõbe, vinniutatud conchale ehk seapõsk toob roale mõnusa tekstuurilise kontrasti ja suitsuse sügavuse. Täiuslikult tasakaalus roog, mis üllatab igal ampsul.
Tartarile suurepärane kooslus on Põhja-Makedoonia Pinot Noir - elegantne ja marjane vein, mis täiendab täiuslikult roa maitseid ning loob tõeliselt fantastilise kombinatsiooni.
Siidistes tortellinides peitub õrnalt küpsetatud küüliku confit, mida täiendab sametine ricotta kreem. Roa südameks on tomati-või kaste, mille aluseks on aeglaselt redutseeritud tomativee ekstrakt - valmistatud parimatest küpsetest tomatitest, läbides mitu keerukat etappi, et saavutada puhas, kontsentreeritud maitse. Tõeline kulinaarne meistriteos, mille taga peitub pikk ja pühendunud töö.
Tortellini kõrvale sobib täiuslikult Makedoonia Chardonnay - oma täidlase struktuuri ja elegantse happesusega toob see esile kõik roa nüansid ja loob harmoonilise maitsekoosluse.
Võis praetud koha on täiuslik suveroog, kus kala õrn tekstuur ja kuldne koorik moodustavad maitseelamuse keskpunkti. Roog on täiendatud särtsakate marineeritud sinepiseemnete ja värskete forellimarjadega, mis lisavad meeldivat soolasust ja värskust. Krõbedad kapparid ja karamelliseeritud sidrun annavad mõnusa kontrasti. Miso-lillkapsa kreem lisab roale rikkalikku sügavust ja siidisust, samal ajal kui krõbedad yucca kõrpsud ja aromaatne ürdiõli pakuvad viimistletud tekstuuri ning värskeid nüansse.
5-käigulise maitseelamuse lõpetuseks toodi luksuslik austusavaldus klassikalisele Raffaellole - pehme ja hõrk kookosmaius, mis saab uue ja värske tõlgenduse. Südames asetseb siidine kookoskreem, mida täiendab särtsakas vaarikamoos, lisades mõnusat hapukust ja marjast värskust. Magusale tasakaaluks tulevad amaretto-infusioonis mandlid, mis lisavad kerge mandlise sügavuse ja peene nüansi.
See suvine ja luksuslik magustoit serveeriti Itaalia päritolu biodünaamilise roosa veiniga, mille marjane värskus ja peen happesus tõid suurepäraselt esile magustoidu kookose ja vaarika maitsed.
5-käiguline degustatsioonimenüü restoranis Ame on elamus igale meelele. Hind €59 / sobitatud veinipakett €40
Aadress: Nunne 14, Tallinn












































Comments