Seekord käisime külas kohvikus ÖKUT Kalamajas. Vahvlikohviku on avanud Eesti Peakokkade Ühenduse liige, Prantsusmaal gastronoomiahariduse ja pikaajalise kogemuse saanud peakokk Dmitri Britikovski koos abikaasa Mariaga. Tegu on armsa ja sõbraliku naabruskonnakohvikuga, kust leiab tervislikke ja maitsvaid roogasid igale maitsele. Planeerides kohviku menüüd, toob Dmitri kokku parima Skandinaavia ja Prantsuse köökidest. ÖKUTis pakutakse koduseid mullivahvleid erinevate magusate ja soolaste täidistega, värskeid salateid ja taimseid smuutisid ilma lisatud suhkruta. Igal varahommikul läheb Dmitri isiklikult kohalikule turule, et leida kohviku jaoks parimaid tooraineid. Reedel ja laupäeval on kohvik pikemalt avatud - ikka selleks et saaksite mõnusat õhtut koos veiniga nautida.
ASUKOHT: Kohvik ÖKUT asub Kalamajas - aadressil Vabriku 39, Vabriku ja Salme tänavate nurga peal, ajaloolise hoone poolkeldrikorrusel. Maja väärikat ajaloohõngu on tunda koheselt, kui astute sisse pisikesse ja äärmiselt hubasesse kohvikusse, mis on täitunud imehea vahvlilõhnaga.
TOIT: Meie saime maitsta palju erinevaid asju ja võime julgelt öelda, et kõik on detailideni läbi mõeldud. Peategelaseks on tervislikud mullivahvlid. Jah, täpselt nii! ÖKUT on muutnud populaarse mullivahvli täiesti omanäoliseks ja nende retsept sisaldab 40% vähem suhkrut võrreldes Aasiast pärit originaalretseptiga. Vahvlid on saadaval kahes versioonis – klassikalised nisujahu baasil ning gluteeni- ja laktoosivabad. Maitsetes on kohe tunda, et kasutatud on vaid parimat toorainet. Samuti saab küpsetamise käigus lisada täidiseid ka vahvli mullidesse, mis muudab maitseelamuse veelgi põnevamaks. ÖKUTi toidud ei sisalda ühtegi säilitusainet ega maitsetugevdajat.
Vahvlitaigen valmib käsitööna päris jahust, taluvõist ja vabapidamisel kanade munadest - ei mingeid kunstlikke lisaaineid ja minimaalselt suhkrut.
Kõigepealt meitsesime suitsulõhega vahvlit mille lisandiks on roheline salat rukola ja redise, avokaado, toorjuustu ja maasika-balsamico käsitöökastmega. Tegu oli nii mahlase maitsepommiga, mida sööks tõesti iga päev! Kõik kastmed - nii soolased kui ka magusad, on tehtud kohapeal enda retsepti järgi värskest toorainest. Neid on plaanis ka kaasa müüma hakata, mis on imeline idee - hea salati võti on just maitsev ja eriline kaste!
Magusatest vahvlitest proovisime martsipani mullitäidisega vahvlit piparkoogimaitselise kohupiimasefiiriga. Tegu on täisuliku talvemaiusega kohvi kõrvale. Kohvijooke valmistatakse orgaanilistest Mehhiko kohviubadest kohalikust röstikojast. Ära mainimist väärib kindlasti see, et ka pehme ja mõnus kohupiimasefiir on tehtud kohapeal peakoka retsepti järgi. Seda saab maitsta kolmes erinevas maitsevariatsioonis.
Ahjuõuna-kaneeli vahvel kohupiimasefiiri, marjade, pirni ja pohlakastmega on samuti nii mõnusa tekstuuri - krõbeda ja pehme, mahlaste marjade ja hapuka kastmega täielik talve-hitt.
Kas teate, kus saaks Kalamajas eriti mõnusa portsu maitsvat salatit süüa? Ega meie ei teadnudki, kuni saime proovida ka ÖKUTi salateid. Valikus on salatid kanafilee, tuunikala, suitsulõhe ja baklazaani - kinoaga. Meie valisime tuunikalasalati ning ei pidanud selles pettuma - täislik ja täitev kombinatsioon tuunikala, rohelise salati, grillitud paprika, vabapidamise kanamuna, värske kurgi, oliivide ja koduse ürdipestoga. Soovitame väga!
JOOGIKAART: Esmalt tuleb loomulikult ära mainida parimad smuutid, mida me üldse kunagi proovinud oleme. Kreemjad ja pehmed, ilma lisatud suhkruta. Kõik valmib loomulikult kohapeal ja parimatest, taimsetest toorainetest. Smuutimenüü on nii värviline, et sealt leiab igale maitsele midagi head! Smuutisid serveeritakse klaaspurkides, roostevabast terasest kõrrega. ÖKUT soovib aidata kaasa klaastaara ringlusele, mistõttu 10 tagastatud logoga purgi eest saab tasuta smuuti või värske mahla.
Lisaks leiab loomulikult läbimõeldud veinivaliku ning samuti ka Hopsteri õlled. Hopster on sündinud kahe toiduhullu- sommeljee Kristjan Peäske ja koka Janno Lepiku kirest hea õlle järele. ÖKUT on Tallinnas üks väheseid kohvikuid, kust nende jooke leida võib.
Menüüst ei leia pakiteed, sest kohvikus pakutakse ainult pererahva oma teeaiast pärit Gruusia teed. Renegade Tea Estate istanduses väikeses aias kasvab tee spetsiaalselt ÖKUT kohviku jaoks - kas pole mitte eriline? Tee tuuakse lauda taimeriga, et tõmbamise aeg oleks täiuslik igale teesordile. Kohvijooke valmistatakse kohaliku röstikoja orgaanilistest ubadest.
Väga vahva, et Kalamajas leidub koht, kust saab kasvõi mööda minnes kaasa rabada värskelt pressitud mahla või smuuti, vahvli-ampsu ning maitsva kingipaki, mida sõbrale külakostiks viia.
Aadress: Vabriku 39
Comments