top of page

TableOnline BLOG: Restoran Stenhus - aegumatu klassika ja kvaliteet

Restoran Stenhus ja Schlössle Hotell tähistavad sel kevadel oma 20. juubelit. Selle grandioosse sünnipäevanumbri lähenemise puhul käisime ja uurisime veidi põhjalikumalt restorani kogemusterohke ajaloo, romantikast pakatava sisu ja köögipoole uuenduste kohta.


Schlössle hotell avati 1998ndal aastal, pärast mida oldi pretsedenditult 5 aastat järjest ainukene 5-tärni hotell Tallinnas. Ka restoran kuulus tippklassi hulka, mille sarnaseid tol ajal oli vaid üksikuid. Veel tänase päevani hoiab hotell kvaliteedilippu väga kõrgel, kuuludes Eestis ainukesena LHW (Leading Hotels of the World) klassi, omades üht rangemat teenindusstandardit maailmas.


Restoran on viimase kahe kümnendi jooksul katsetanud veidi erinevaid stiile ja läbinud väikeseid interjööri parendusi, ent tänaseks on nende romantiliste vanalinna müüride vahel kindlalt kanda kinnitanud vana hea restoran Stenhus. Nii sisult kui hingelt klassika ja kvaliteedi lipulaev Tallinna südames, kus saab kuninglikus atmosfääris nautida toiduklassikat, häid veine ja 5-tärni teenindust. Kusjuures täpselt selle sama aegumatu kamina ees, mis Stenhusi kliente juba 20 aastat rõõmustanud on. Stenhusi minnes ei pea mõtlema või kahtlema saadava toidu maitseomaduste või tervikkogemuse pärast – alati saab kindla kvaliteedi ja hea kogemuse. Seetõttu käivad nende juures kulinaariaklassikat nautimas ikka ja endiselt ka need inimesed, kes tegid seda ka viis, kümme või isegi 20 aastat tagasi.





Stenhusi kindlateks trumpideks on eelkõige nende aegumatu atmosfäär ja toidu kõrge kvaliteet. Ka Schlössle hotelli aristokraatlik hõng lisab restoranile vaid iseloomu ja prominentsust juurde. Teine eriliselt silmapaistev detail on Stenhusi menüü, mis sarnaneb pigem kunstigaleriile kui tavaformaadis toidukaardile. Nimelt saab peakokk, Timofei Monahhov inspiratsiooni maalidest, mille ta rekonstrueerib ümber kulinaaria meistriteosteks. Kindlasti on see lisandväärtuseks inimestele, kes naudivad kvaliteetset kunsti ning hingega loodud toidusedelit. Menüü sisu saab üldjoontes kokku võtta selliselt, et pakutakse aegumatut klassikat ning kandvad märksõnad on pigem kindlus ja stabiilsus, mitte iga uue moetrendi järgimine.


Saabuva 20. juubeli puhul on Stenhusil välja tulemas ka uus menüü. Järjekordne meistriteos, mille valmimine on võtnud pikalt aega, pühendumust ja loendamatul hulgal kunstiraamatuid. Seekordne menüü tuleb eelnevatest tehniliselt keerulisem ja veidi raskem, kus on aga rohkem fusioni ja rohkem nordic-stiili, seega veelgi rohkem elu. Muuhulgas leiab uuest menüüst meie Eesti metskitse filee, merikuradi ja pärlkana. Magustoitude osas lisab i-le täpi foie gras shokolaadi moussee desserdi sees. Taaskord ebatavaline, ent geniaalne kooslus. Kes ei usu, saab kevadest seda maitsebuketti juba kogema minna! Menüüd tasakaalustab hoolikalt valitud veinikaart, kuhu on sommeljee muuhulgas välja valinud näiteks ühe Tšiili veinimõisa Carmenere, mida on Eestisse jäänud kokku vaid 300 pudelit. Nimetatud veinid on broneeritud eksklusiivselt Stenhusi restoranile ja mujalt seda majaveinina ei leia. Kooskõlas menüü uuendusega täiustub ja vahetub kuu lõpus ka veinikaart, kuhu on välja valitud toitudega imeliselt ühtivad veinid kogu maailmast.


Atmosfäär on Stenhusis oma romatnilise tiitli viimse piirini välja teeninud. Samuti aegumatu interjöör ka aastaaegade mõistes. Kui talvel on võimalik restorani keldrikorrusele kamina ette külma käest peitu pageda, siis suvel ootab kõiki külastajaid muinasjutuline siseõues paiknev terrass, kus muuhulas korraldatakse meeleolukaid grillpäevasid. Suveterrass on vaieldamatult üks linna ilusamate ja romantilistema hulgast. Seda kinnitab ka fakt, et nii mõnigi paar on oma pulmapidustused Stenhusis korraldanud.


Maitsekombinatsioonid olid roogadel imehead ja tasakaalus. Avokaado ja mereannifännidele võiks julgelt soovitada olemasolevast menüüst Issaak Levitan «Järv metsas», ehk rafineeritud kooslus avokaado kreemist, rohelisest õlist, krabilihast ja forellimarjast. Maitse poolest hõrk ja kerge, kuhu sobis väga hästi juurde Uus-Meremaa Sauvignon Blanc, Marlborough. Liha austajatele soovitaks kindlasti pearoaks Rembrandt’i «Beltsassari pidusöök», kuhu kuulub marmor Ribeye steik, mustjuur, sibulahelbed ja metsaseened. Veini osas saaks selle roa juurde soovitada eelpoolmainitud Carmenere. Iga toidu jaoks aitab sobiva veini leida ka teenindaja, seega kes end veinimaailmas liiga koduselt ei tunne, saab nautida 5-tärni teeninduse võlusid ning lasta endale täiuslik maitsebukett ise kokku soovitada. Ka magusasõpradele on valik menüüs esindatud, millest ei puudu Stenhusile omane loomingulisus ja visuaalse üllatuse nüanss. Meie poolt proovitud magus meistriteos oli Vincent van Gogh kunstiteose «Tähistaevas» reproduktsioon taldrikul, mille sisuks olid mustikakreem, valge šokolaad ja besee.


Lühidalt kokkuvõttes on Stenhus restoran suursuguste müüride vahel pesitsev hubane ning romantiline restoran, mille väärtused ja põhimõtted on viimase kahe kümnendi jooksul stoiliselt püsima jäänud. Pakutakse vana head klassikat, Stenhusile omase suurusuguse ja kunstilise nüansiga, mida saab nautida vabas ja romantilises atmosääris.


Aadress: Pühavaimu 13-15


bottom of page