top of page

TableOnline BLOG: Restoran Sardiinid - miljonivaatega mereandide pärl Pirital


Restoran Sardiinid on Pirita TOP Jahtklubi majas asuv restoran, mis on Raul Koźenevski, Kairi Solovjovi ja peakoka Jaak Hiibus eestvedamisel juba pea aasta inimesteni aina täiustuvat mereanniklassikat toonud. Restorani interjöör on väga soe, avar ning külalislahkelt kutsuv, sisedisain on pigem minimalistlik, ent teemakohane ja stiilne ning mööbel on klassikaliselt soliidses võtmes tagasihoidlik, kuid väga viisakas. Silma jääb ka kohe pisike eraldatud nurk koos mööbli ja mänguasjadega laste jaoks, mis muudab Sardiinid meie silmis ka lapsesõbralikuks restoraniks, kuhu saab tõepoolest kogu perega rahulikult aega veetma tulla. 



Üheks Sardiinide suurimaks plussiks peame nende fantastilist asukohta – ilusa ilma korral pole mitte ainult pool restoranist sooja päikest täis, vaid ka suur päikeseterrass õues, kust saab nautida vaadet Pirita kloostri ja jõe poole. Teise poole päevast saab mööda saata õhtuterrassil, mis suuruselt on võrdne päevaterrassiga, kuid oma vaate poolest merele ja jahtidele vääriks meie hinnangul küll miljoni euro preemiat. Kirss tordi peale on veel päikeseloojangud, mida õhtuterrassilt täies mahus nautida ja jäädvustada saab.


Restorani Sardiinid pidevalt arenev ja täienev menüü on valminud peakokk Jaak Hiibus käe all. Sealse toidu põhirõhk  on Eesti modernsel kokakunstil ja kodumaisel kvaliteetsel toorainel, millele on lisatud rikkalikke maitseelamusi nii Vahemeremaade, Lähis-Ida kui ka Aasia köökidest. Samas ei vaata Sardiinide sõbralik kollektiiv etteheitvalt kui minna sinna 3-käigulise õhtusöögi asemel mõnikord ka lihtsalt kohvi ja magustoitu nautima. Kohv kusjuures, on Sardiinides kasutusel väga kõrgelt hinnatud ja kvaliteetse Kafo kohvi näol. Tasub proovida!


Meie poolt maitstud hõrgutisteks olid eelroogadest austrid jääl ja karamelliseeritud värsked kammkarbid maapirni kreemi ja tomati-koriandri tartariga. Viimaste puhul tabas eriliselt justnimelt modernse Eesti kokakunsti miksimine Aasia köögiga ning tulemus, tuleb tunnistada, oli tõeliselt suurepärane. Kuna seda lõunasööki oli meil au nautida koos Eesti ühe armastatuma ja tunnustatuma sommeljee Kaidi Kerdt’iga, oli meil ka joogisoovituste osas spetsialist võtta.


Meie eelroa esimese toidu, ehk austrite osas rõhutas Kaidi, et austrite kõrvale oleks śampanja kõige õigem joogivalik. Meie proovisime sel korral aga Cavat, Hispaania śampanja meetodil valmistatud vahuveini, mis pidi samuti austrite juurde kenasti sobima. Samuti õpetas Kaidi, kuidas austreid śampanjaga üldse sööma peaks – austrite ja śampanja (või Cava) kooslus pidi kõige parema maitsete buketi nii avalduma, kui võtta kohe pärast austriampsu mõõdukas suutäis śampanjat ning seejärel “taevas tehtud kooslusel” seguneda lasta. Kuna Sardiinides pidid Kaidi sõnul absoluutselt ja alati olema väga head ja värsked austrid ning neid on võimalik seal ühekaupa tellida, soovitaksime omalt poolt kindlasti kõigil selle kogemuse omal nahal läbi teha. Kes on juba proovind, see ilmselt teab! Kammkarpide kõrvale soovitas Kaidi nautida Saksamaa Rieslingut või Austria Grüner Veltliner’it.

Salatite hulgast proovisime kitesejuustusalatit, et ka midagi mereandidele vahelduseks võtta ning ka see pälvis heakskiidu. Just mitmekülgsus ja paindlikkus meile Sardiinide menüü osas meeldib – kuigi põhirõhk on mereandidel, leiab menüüst endale korraliku kõhutäie ka inimene, kes meremaailma asunikke eriliselt ei austa või soovib mõne käiguna proovida midagi muud, olgu selleks liha või taimetoit.


Kaidi antud joogisoovituse osas selgus, et kitsejuustu kõrvale ei pidavat kunagi eksima, kui võtta Sauvignon Blanc (olenemata piirkonnast). Sardiinides pidi leiduma nii Uus-Meremaa kui Vana-Maailma omi, mida salati kõrvale kenasti nautida. Pearoogade hulgast valisime endale sardiinid (grillitud sardiinid türgi ubade, viigimarjade ja kurgi-selleri tartar kastmega), pardifilee (Jaapanipärase glasuuriga kaetud pardi rinnafilee kikerherneste, bataadikreemi ja punaveinikastmega) ning Sardiinide tõelise hitt-roa küpsetatud huntahvena (terve huntahven tomati-kappari-sibula salsa ja “Kanaaride” stiilis kartulitega). Iga roog nägi välja nagu eraldi meistriteos, maitsed olid värsked ja omavahel väga kenasti kokkusobitatud ning portsjonid väga mehised. Võlus ka iga roa lihtsus – kuigi visuaalselt nägi kõik fantastiline välja ning vaeva oli nähtud, ei mõjunud mitte miski ülepingutatuna. Seesama “omade liistude juurde jäämise”  lihtsus ja põhimõte on läbiv kogu restoranis, mis vähemasti meie arvates, on Sardiinide suur võlu.


Seega – atmosfäär, interjöör ning väliterrassid olid meie südame juba võitnud, kõik tellitud toidud olid väga maitsvad, veinivalik sommeljee Kaidi sõnul suurepärane – seega meid jäi huvitama veel see, kes on need inimesed , kes kogu selle Sardiinide restorani orkestri kokku olid pannud ning igapäevaselt selle juhatamisega tegelevad.


Nagu eelnevalt juba mainitud sai, on Sardiinide üheks omanikuks ning peakokaks Jaak Hiibus, kes Kaidi Kerdt sõnul pidavat olema Sardiinide restorani hing. Meie õnneks (ja imestuseks) ei olnud Jaak sugugi kitsi enda tutvustamise, pildile jäämise või abi pakkumisega – nimelt saime me ka personaalse koolituse sardiinide õige söömistehnika osas, mil peakokk Jaak muheda professionaalsusega noa-kahvli kätte haaras ja taldrikul olevad Sardiinid kenasti söömiseks ette valmistas. Restorani üks omanikest Raul Koźenevski hiilis ainsana pildile jäämisest küll kõrvale, ent omast kogemusest ütleksime, et suuresti on just tema visioon, kogemustepagas ning pealehakkamine restorani edasiviivaks mootoriks olnud.


Peale hinge ja mootori vajab aga iga hea restoran ka tasakaalukat ning elegantset naisekätt – seda teevad Sardiinides Kairi, kes on ühlasi üks omanikest, ning Sigrid. Need kaks säravat naisterahvast tutvustasid meile muuhulgas ka Sardiinides pakutavaid ainulaadseid ja omapäraseid Peenjoogivabrik Nudist siidreid. Demonstratsiooni poolelt ei jäänud ka sugugi alla sealsed krapsakad ja muhedad noormehed, kelle igapäevatööks on klientidele  Sardiinides mõnusaid restoranikogemusi pakkuda. Meile olid nad väga vastutulelikult nõus poseerima ning demonsrteerima restoranis Sardiinid olevat Tankeri Õllede valikut – ilmselgelt on Sardiinides mõelnud ka nende inimeste peale, kes soovivad pärast väsitavat päeva suurepärase toidu ja vaate kõrvale nautida veini asemel hoopis head õlut.


Niisiis – meie jäime igati rahule ning jagame head meelt, et Piritale nii tore koht on tehtud. Loodame, et ka teie jääte sama rahule. Kohtumiseni Sardiinides!


Aadress: Regati Puiestee 1


bottom of page