top of page

Peruu maitsed Tallinnas


Tallinnas ei ole veel Peruu restorani, küll aga leidub päris mitmeid kohti, kes serveerivad imemaitsavaid cevichesid. Tegu on hõrgutisega valmistatud toorest kalast, tsitrusest ja aji (tšilli) piprast. Enamlevinud ceviche-kalad on catfish ehk dorado ja corvina ehk meriahven. Lisatakse veel tihti punast sibulat, bataati ja canchat ehk krõbedat maisi. Tänapäeva restoranid eksperimenteerivad erinevate maitsetega ning taditsiooniliste retseptide kõrval võib leida huvitavaid koosluseid nagu red snapper ja trühvel või tuunikala ja sojakaste. Järgnevalt toome välja mõningad Tallinna restoranid, kes pakuvad oma nägemust sellest imevärskest roast. Kõrvale soovitame tellida kindlasti Pisco Souri!


1. Parrot Mini Bar



Kõige esimesena tutvustaksime Tallinna Vanalinnas asuvat Parrot Mini Bari. Nende set, mis koosneb kolmest erinevast ceviche'st on juba kujunenud Parrot Mini Bari signatuur-roaks ja pälvinud palju kiidusõnu, lausa külalistelt otse Peruust! Set koosneb lõhe tiraditost, mis on Peruu päritolu roog – sashimi stiilis lõigatud kala, serveeritud vürtsikas kastmes. See roog on ehe näide Jaapani sisserändajate mõjutustest Peruu köögile, mida tänapäeval kutsutakse ka Nikkei köögiks ja on maailmas viimastel aastatel palju populaarsust võitnud. Nende tiradito kaste on apelsinist ja teistest tsitrustest ning sisaldab ka Peruu päritolu kollast aji amarillo chillit. Tekstuuri annavad veel peened bataadiribad. Lisaks on setis ka “Catch of the day” ceviche, mis on tavaliselt kas huntahvenafileest või krevettidest. See on klassikaline Peruu ceviche, Leche de Tigre (klassikaline tsitruseline ceviche marinaad) marinaadis. Lisandiks veel põletatud mais ja sibul. Kolmas on lillkapsa ceviche, mis on mõnusalt krõmpsuv alternatiiv veganitele, kuid armastatud ka mitte veganite seas. Lisaks lillkapsale on seal avokaadot, tomateid ja koriandrit ning loomulikult Leche de Tigre.




2. Pegasus



Aastast 1962 tegutsenud legendaarne Restoran Pegasus on kindlasti üks Harju tänava kauneima vaatega ja hubasemaid söögikohti. Pegasuse menüüs on lõhe ceviche mille koostisosadeks on hapendatud kurk, mädarõigas, marineeritud sinepiseemned ja riisikrõps.




3. Pull



Restoran Pull on tuntud eriti suurepäraste liharoogade poolest, kuid nende menüüs leiab palju muudki põnevat. Pulli pakutava lõhe cevitche koostisosadeks on klassikalised laim, apelsin, seller, sibul, tšilli, küüslauk, koriander.




4. Salt



Kadrioru üks parimatest restoranidest Salt menüü on pidevas muutumises, seega päris kogu aeg cevichet menüüs ei ole. Küll aga pakutakse seda pop-upidel ja eriüritustel ning grupimenüü pakkumistes. Samuti selle suve projektis Muusika Maitsed Maarjamäel kuni augusti lõpuni pakutakse tuunikala cevichet mango, valge redise ja tomatiga.




5. Argentiina



Restoran Argentiina on jällegi koht, mida seostatakse ennekõike uhke lihavaliku poolest, kuid menüüs on ka suurejooneline grillitud kala-ja mereannivalik. Samuti pakutakse cevichet, mille koostisosadeks on laimimahlas marineeritud huntahvenafilee ja tiigerkrevetid. Kindlasti tasub ära märkida, et Restoran Argentiinal on väga põnev uus asukoht Fahle Pargis.




6. Love Mussels



Love Mussels on esimene mereandide Gastrobaar Tallinnas. Restorani menüüs leidub värskeid austreid, krevette ning otse loomulikult nagu ka nimi ütleb igas erinevas variandis sinimerekarpe. Lisaks pakutakse ka kolme erinevat cevichet - lõhe, tuunikala ning langustiinid, mis serveeritakse spinati ja lendkalamarjaga.



bottom of page