Kas teadiste, et endises Apelsini Raudtee restorani ruumides tegutseb juba selle aasta algusest Vabaduse väljakul asuvast Jahu tänavagurmee kioskist välja kasvanud– Jahu Resto? Anname Teile põneva ülevaate sellest kohast, mida meie seal nägime ning maitsta saime, et saaksite ka oma sammud sinna seada.
Külla kutsusid meid seekord Jahu partnerid Polina Ladnova ja Vadim Pärn. Maja ette jõudes tekib hetkeks segadus, sest väljaspool on raske leida märki resto olemasolu kohta, välja arvatud lõpuks leitud väike silt uksel avamisaegadega. Aga nagu teada saame, siis siltide paigutamiseks ei ole veel aega olnud ja restosse leitakse tee kenasti ilma nendetagi.
Söögitegemisel on au sees jahu. Just jahu tundmisel ja oskuslikul kasutamisel baseerub Jahu Grupi edulugu. Tooraine valitakse võimalusel alati kohalik ning erilist rõhku pannakse mahetoorainele. Lisaks toidule tasub tähelepanu pöörata Jahus ka joogivalikule. Järjepideval täiendamisel on valik veinidest, mis tehtud vulkaanilise päritoluga pinnasel kasvanud viinamarjadest ja samuti suur valik orgaanilisi veine. Jahu oma retsepti järgi nende jaoks pruulitud õlut aga peetakse üheks kõige paremaks praegu saadaval olevaks toidu-õlleks.
Kuna Jahu Resto ruumid on üsna väiksed, tekib sisse astudes kohe hubane ja õdus tunne. Meile on reserveeritud saali tagumises osas ümar laud. Varakult antakse ka teada, et meie jaoks on kokku pandud 4-käiguline erimenüü mille juurde pakutakse spetsiaalseselt sobitatud veinivalikut. Esimene käik annab juba mõista, et tulemas on üks põnev ja maitseterikas õhtusöök.
Eelroogadega toodi lauale ka itaaliapärane focaccia sai, mida valmistatakse igal hommikul koha peal. Juba ainult selle pärast võib sinna sööma minna, sest see tõesti oli hea. Peale focaccia saia toodi meile nautimiseks ka mahetalu böff a la tartar, Põhja-Atlandi kammkarbid ja Caprese salat.
Eelroogadest tooksime esile kammkarbid, mis olid küpsetatud perfektsuseni ning serveeritud õrnalt vürtsika Chorizo vorsti ning varajase kartuliga. Samuti väärib mainimist caprese salat ja Itaaliast tellitud burrata juust, mis on iga juustusõbra “must try”. Maitsetes oli tuntav tooraine kõrge kvaliteet ja kuidas nende kombinatsioonid toovad esile iga komponendi tugevused.
Teise käiguna serveeriti meile Jahu Resto kohapeal valmistatud käsitööpastasid. Pastade valik on suur ning lemmiku leiab endale kindlasti igaüks. Meie lemmikuteks osutusid Bigoli cacio e pepe ehk pecorino juustu ja musta pipra pasta, mis on iga koorese pasta austaja kindel lemmik. Samuti Nduja and chorizo bigoli ehk väheke vürtsikas pasta spargli, suhkruherne ja chorizo vorstiga, mis on iga traditsioonilisema Itaalia pasta austaja lemmik.
Pastade kõrvale soovitame kindlasti küsida veinisoovitust, sest meile serveeritud orgaaniline vein La Stoppa Ageno 2012, kombineerus ideaalseks maitseelamuseks, koos väga hästi valmistatud pastaroogadega.
Kolmandaks käiguks olime jõudnud pearoogade juurde. Meile serveeritud mahe antrekoot ja pardirind olid mõnusalt mahlased ning küpsetatud perfektse medium rare’ni. Kolmandaks põhiroaks oli kerge ja maitsev kalaroog, kus peaosa mängis Atlandi tursk. Roogasid toeatavad lisandid olid samuti väga hästi valitud. Toidu kõrvale serveeriti vulkaanilisel pinnasel kasvanud viinamarjadest valmistatud punast veini, mis toetas roogi imeliselt. Magusa käiguni jõudes olime suutnud kõhud juba nii täis pugida, et kolm erinevat magustoitu meile sisse kahjuks enam ei oleks mahtunud. Olime aga linna peal kuulnud, et kohapeal valmistatud Sitsiilia cannolid ricotta ja apelsini kreemiga on midagi “teiselt planeedilt” ning need peab kindlasti järgi proovima. Jällegi peame tunnistama, et kuulujutud osutusid tõeks. Cannolid olid õhulised ning kerged ja täidisekreem lausa sulas suus. Antud dessert oli tõeline kirss tordil, et lõpetada meie kaunis õhtu Jahu Restos.
Õhtu lõpetuseks saime kergema olemise tekitamiseks maitsta Itaalia parimat “digestivet” Limoncellot, mis tõesti aitas ning oli maitselt puhas ja värskendav. Kuigi õhtusööki kirjeldades mainime mitmel korral itaaliapärasust, siis tegelikult Jahu Resto end siiski ainult itaaliapäraseks restoraniks nimetada ei soovi, eks mõjutusi on tõesti võib-olla sealtpoolt rohkem, kuid Itaalias kohapeal sealset kokakunsti õpitud ei ole. Vadim Pärna sõnul on kogemusi korjatud üle terve maailma ja sooviks on pakkuda avastatud põnevaid maitseid omas võtmes ning teha asja hoole ja armastusega, et ka endal oleks rõõm ja nauding kõiki neid roogasid valmistada.
Kokkuvõtvalt võibki öelda, et Jahu Restosse on oodatud kõik, kes naudivad õdusat atmosfääri, head toitu ja kvaliteetseid veine. Meie jaoks on tegemist kindlasti uue pärliga Telliskivis!
Comentarios